fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

4 tipp decemberre fogorvosoknak

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
fogorvos kiégés Végig olvasás kb. 2 perc

A novemberi és decemberi hajtás sokunk számára jelenthet komoly kihívást. A páciensek mennyisége (és problémái) ugrásszerűen megnövekszenek, mindenki szép és gondtalan mosolyt szeretne az ünnepekre, a legtöbb fogászaton pedig kifulladásig dolgoznak az orvosok, az asszisztensek és a pácienskoordinátorok, mivelhogy „fél hónapról” van szó.

Hogyan maradj minél kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb ebben az őrültekházában, elkerülve a fogorvos kiégés tüneteit? Mutatjuk. Valószínűleg találkoztál már ezekkel a módszerekkel, most kezdd is el alkalmazni ezeket. 🙂  

Mondj nemet

Rögtön az egyik legnehezebb, de leghasznosabb ponttal kezdünk. Sokunk számára nagy kihívás tartani a személyes határainkat, és nemet mondani szívességekre, kérésekre – azonban ha onnan tekintünk a helyzetre, hogy a mentális egészségünk forog kockán, akkor már egészen más lehet a hozzáállásunk. Az időd és az energiád a két legértékesebb erőforrásod, ezt fontos észben tartani – az állandó igen-t mondás, főleg egy amúgy is túlterhelt időszakban, nagyon könnyen rávezet a kiégéshez vezető útra.

 

 

 

 

Tarts szünetet

Hajlamosak vagyunk a páciensek kedvéért az utolsó 10 percünket is beosztani. Bármi is azonban erre a motivációnk – a segíteni akarás vagy a profitmaximalizálás – az eredmény a teljes kimerülés lesz az ünnepekre, amit a 7-10 napos szünet sem fog visszatölteni. Végső soron tehát semmilyen szempontból nem járunk jobban, ha ezt a stratégiát követjük, hanem mindenképpen érdemes ragaszkodni a nap során a páciensek közti rövid pihenéshez és a kikapcsolódáshoz. Az ebédszünet tiszteletben tartása pedig abszolút kötelező mind az orvos, mind az asszisztens számára – a páciens egészsége érdekében is. Mi legalábbis egészen biztosan figyelmetlenebbül és rosszabbul dolgozunk éhesen és fáradtan.

 

 

Indítsd újra

Ismerős az érzés, amikor egy pácienst több órán keresztül készítesz elő körhídhoz, s a második óra vége felé már minden összefolyik a szemed előtt? A szemek túlerőltetése nagyon gyakori azoknál, akik aprólékos, precíz munkát végeznek hosszú időn keresztül. A szem és az agy ilyenkor nagyon igényli a szünetet, s ezt egy egyszerű trükkel megadhatod magadnak. Minimum óránként nézz ki a szájból, szúrj ki egy pontot a falon vagy az ablakon túl, s egy-két percig lassan lélegezz a hasadba, a légzésed ritmusára koncentrálva. Ez az egyszerű és gyors tevékenység kikapcsol, s utána sokkal hatékonyabban és precízebben tudsz majd dolgozni.

Kövesd blogunkat!
Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

Öblögess

Na, nem úgy, ahogy gondolod – az öblögetés egy egyszerű testgyakorlat kódneve, amit két páciens között is pillanatok alatt el tudsz végezni. A feladat ugyanis csak annyi, hogy állj fel, majd hajolj le – ha kell, nyugodtan hajlítsd be a térdedet is – és csukódj össze. Ülőmunkát hosszabban végzők esetében ugyanis rengeteg egészségügyi kockázat merül fel – megnő a mélyvénás trombózis, a cukorbetegség, számos kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata, és nagyon jellemző a sok fogorvos által tapasztalt derékfájás is. (Emiatt egyre többször lehet hallani, hogy az ülőmunka az új dohányzás.) Ez az egyszerű gyakorlat azonban (persze nem helyettesítve a rendszeres testmozgást) kikapcsol és felfrissít, így jó szívvel ajánljuk!

Reméljük, a fenti tippek hasznosak számotokra – de ha van ezen kívül bevált stratégiátok, mindenképpen osszátok meg velünk!

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra