fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Fogorvosi szék kötelező műszaki felülvizsgálata

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2022. 08. 17.
Végig olvasás kb. < 1

2022 is számtalan kihívás elé állította és állítja a vállalkozásokat, és amikor azt mondom, hogy kihívás, nyugodtan helyettesítsétek be valamilyen számotokra tetszetős, nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel. Miközben próbáljátok újrakalkulálni a költségvetéseteket a megemelkedett energiaárak mellett, vagy újratárgyaljátok a megállapodásotokat az eddig katázó orvosokkal, a megoldásra váró feladatok tengerében könnyen elvesznek olyan apró cseppek, mint az új OGYÉI szabályozás.

Fogorvosi szék kötelező műszaki felülvizsgálata? Kezdjük az elején!

Friss praxismenedzsereknek egy kis gyorstalpaló: az egészségügyi szolgáltatók kötelesek elvégeztetni az általuk üzemeltetett berendezések némelyikének műszaki felülvizsgálatát bizonyos időközönként.

Ez egy fogorvosi rendelőben tipikusan az alábbiakat érinti jelenleg:

  • Sterilizáló
  • Röntgenberendezés
  • Műtőlámpa
  • Lézer

de érdemes átnézni a vonatkozó rendelet mellékletét, mert lehet, hogy található nálad ezeken kívül más berendezés is, amelyet kötelező felülvizsgáltatni.

Ha alaposan megnézed az autoklávotokat, ideális esetben fogsz találni rajta egy sötétzöld matricát egy dátummal. Mivel a sötétzöld háttérre feketével írt információ ugyan bizonyos speciális körülmények együttes fennállása esetén még talán olvasható is lenne, ezért a biztonság kedvéért a gépnek a fal felé néző oldalára szokták ragasztani, nehogy túl egyszerű legyen és ellustuljunk!

A dátumból meg tudod állapítani, mikor történt az utolsó felülvizsgálat, és mikor esedékes a következő.

A vizsgálatot nem végezheti el bárki, erre kizárólag az OGYÉI által kijelölési határozattal rendelkező szakszerviz kérhető fel.

Kövesd blogunkat!
Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

Ezt eddig is tudtam, hol az újdonság?

Nos, ami miatt ideje újból elővenni a praxismenedzsment naptárunkat, az az, hogy a kötelezően felülvizsgálandó berendezések köre jövőre meg fog változni, és ez a fogorvosi rendelők mindegyikét érinti.

A fogorvosi kezelőegység rendszeres műszaki felülvizsgálata eddig nem volt kötelező, ám ezen túl évente kötelező lesz ezt is elvégeztetni a szakszervizzel.

A vonatkozó rendelet már hatályos, de az OGYÉI 2 év felkészülési idővel kedveskedett az érintetteknek, így 2023. május 26-a után , tehát tervezzetek ennek megfelelően! Feltételezhetően nehéz lesz majd ekkortájt szabad kapacitással rendelkező szervizt találni, tehát érdemes időben leegyeztetni a feltételeket és megrendelni a szolgáltatást.

Mivel az újonnan felülvizsgálandó eszközök tekintetében a szakszervizek is csak a közeljövőben kapnak tájékoztatást, ezért még egyelőre nem érdemes elkezdeni rágni a fülüket, hagyjunk időt nekik is, hogy alkalmazkodhassanak az új körülményekhez.

 

Kötelező-e a fogorvosi szék műszaki felülvizsgálata, ha újonnan vettem a széket?

A rendelet szerint új gép esetén az üzembe helyezést követően 1 éven belül lesz aktuális az első műszaki felülvizsgálat. Ha a széket használtan vetted, akkor annyi extra teendőd van, hogy az üzembe helyezéskor is végeztesd el a felülvizsgálatot, és ezt követően évente ismételjétek meg. Mindez értelemszerűen vonatkozik a többi, fent felsorolt eszközre is.

 

A témáról a leghitelesebb forrástól, az OGYÉI-től érdemes bővebben tájékoztatni, ezen az oldalon.

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra