fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

5 környezettudatos rendelői tipp, ami gazdaságilag is megéri

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Mester Emese
2022. 05. 26.
környezetbarát rendelő Végig olvasás kb. 4 perc

A környezetbarát rendelő fogalma sokak számára szimpatikus, éppen ezért megkértük Mester Emesét, a környezettudatos fogászat szakértőjét, akivel korábban webinárt is tartottunk a témában, hogy meséljen nekünk erről a területről. 

Első gondolatra a fogorvosi rendelők sokasága óckodik a környezetbarát eszköz- és anyagbeszerzéstől.

Saját tapasztalatom szerint, akárhányszor javasoltam rendelő vezetőknek a környezettudatosság felé való nyitást, legtöbbször ezt a választ kaptam: „Persze-persze, ez szép és jó, de kinek fér ez bele a költségvetésébe?!”

Ez a megközelítés érthető, főleg a mai világban. Szerencsére azonban a környezetvédelemnek vannak gazdasági előnyei is, ezért hoztam néhány zöldítő tippet a rendelői hétköznapokra. Olyanokat, amik pénzügyileg is garantáltan megtérülnek. 

5 költséghatékony környezetbarát rendelő tipp

 

1. Tipp – Szelektív hulladékgyűjtés

Gyakori hiba, hogy a kezelő helyiségben keletkező összes hulladékot egy edénybe gyűjtik és automatikusan megy a sárga zsákba, amit a megbízott ártalmatlanító cég szállít el és a mennyiségnek megfelelően számláz ki. Minél több sárga zsák, vagy tartály telik meg, annál magasabb díjat kell fizetni. 

Legyünk figyelmesek! Számos olyan hulladék keletkezik egy rendelés ideje alatt, amit egy kis odafigyelés nem szükséges a sárga zsákba gyűjteni! Ilyen pédául: 

 • a kiürült kesztyűs doboz, 
 • a steril eszköz-csomagoló és annak fólia része ( a “papír” nem) , 
 • a fiziológiás sóoldat flakonja, 
 • luner fecskendők csomagolása, 
 • vattarollnikat ölelő fólia, 
 • szájöblögetős flakon, 
 • kéztörlő papír 

Tehát ügyeljünk arra, hogy ezek a hulladékok ne szennyeződjenek nyállal, vérrel (tiszta kézzel bontsuk ki és fogjuk meg azokat, ne nyálas és/vagy véres kesztyűben).

Ezeket a hulladékokat szelektáljuk megfelelően, anyagösszetételüket figyelembe véve.  

A szelektált hulladékokat a város szállítja el, ahogyan a kommunális szemetet is. Nem jár extra költséggel. A rendelőben keletkező összes hulladék megfelelő szelektálásának köszönhetően viszont csökken a sárga zsákba kerülő szemét mennyisége, ami lényegesen költséghatékonyabb. 

Helyezzünk ki a váróban, konyhában és öltöző helyiségben is a célnak megfelelő edényeket. Számtalan ízléses hulladékgyűjtőt lehet már beszerezni, de a legegyszerűbb tároló edények is helytállnak. 

környezetbarát rendelő_2

2. Tipp – Többször használatos műszertálca

Ez több szempontból is költséghatékony megoldás. Mivel már nem kell többé egyszer használatos műanyag polipropilén (33 Ft/db) vagy polisztirol (19 Ft/db) tálcára költeni, így rövid időn belül megtérül az ára. 

Másik szempont, hogy ezek az egyszer használatos műanyag tálcák szintén a sárga zsákban végzik és gondoljunk bele mekkora helyet foglalnak, milyen hamar megtelik velük a gyűjtő. Nincs többé tálca, kevesebb sárga zsák is elegendő lesz, csökken az elszállítás költsége. 

Nézzük a számokat!

Egy heti öt napot működő rendelőben, egy hónapban, egy kezelőszék mellett átlagosan 200 db nagyon népszerű polipropilén összetételű tálca fogy el. Ennek egy havi anyagköltsége, (amihez a veszélyes hulladék elszállítását nem adtam hozzá) 6640 Ft. Ami egy évre nézve: 79 680 Ft.

Egy heti öt napot működő rendelőbe, több éven keresztül, egy kezelőszék mellett átlagosan 5 db sterilezhető többszörhasználatos műszer tálcára van szükség. Ennek egyszeri költsége: 8250 Ft. Ami egy évre nézve: 8250 Ft.

Ez éves szinten 71 430 Ft-os megtakarítást jelent egy kezelőszék esetében (és a veszélyes hulladék elszállítást nem is vettem figyelembe). 

környezetbarát rendelő

3. Tipp – Nagymennyiségű beszerzés

Számos fogászati eszközöket árusító cégnél el kell érni egy minimum összeget, hogy a szállítás díjmentes legyen. A fogászati fogyóeszközök általában nem rövid lejáratúak, ezért érdemes nagyobb mennyiséget berendelni, ami némi kedvezményt is vonz maga után. 

Környezetvédelmi szempontból pedig lényeges a fuvarkörök száma. Minél kevesebbszer jön hozzánk a szállító cég, annál kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe. 

Nem mindegy a darabszám!

Vizsgáló kesztyűkből érdemes 200 darabos kiszerelést választani 100 helyett. Gyakori, hogy majdnem ugyanakkora dobozban található a két mennyiség, így ha a 200 darabosat választjuk, lényegesen tudjuk csökkenteni a keletkező csomagolási hulladékot. (és miután kiürült, ne felejtsük a papír hulladékgyűjtő kukába helyezni, nem pedig automatikusan a veszélyes hulladék közé)

Vizsgáló kesztyűből válasszunk nitril összetételűt, hiszen ez környezetkárosító vulkanizációs anyagoktól mentes. 200 db nitlill kesztyűt hozzávetőlegesen 5823 Ft-ért szerezhetünk be, 200 db púdermentes latex kesztyűt pedig 6292 Ft-ért. 

Töltsük újra!

Fertőtlenítőszerek beszerzése esetén is válasszuk a nagyobb kannás kiszereléseket, ami nem csak költséghatékony, hanem lényegesen kevesebb műanyag hulladék is. A felületfertőtlenítő folyadékokat töltsük át kisebb, egyértelműen, tartósan és jól láthatóan feliratozott spricnibe. Kerüljük a darabonként vásárolt spricnis kiszereléseket.

Mindez számszerűsítve: 

 • Unisepta 5 l: 27 809 Ft, ami 5,56 Ft/ml
 • Unisepta 750 ml:  5650 Ft, ami 7,53 Ft/ml

4. Tipp – Öblítő pohár

Azt már talán mindenki tudja, hogy az egyszer használatos műanyag öblítő pohár nem épp környezetkímélő megoldás. Kőolaj származékokból készül és az előírásoknak megfelelően a sárga zsákba gyűjtjük. A papír pohár sem megoldás! Mindössze zöldrefestés, ha egyszerű papírpoharakra váltunk a műanyag helyett, mivel ezeknek a belső borítása is kőolajszármazék. Jó megoldás a PLA belső borítású újrahasznosított papírpohár vagy teljes anyagában PLA pohár. Azonban nincs mese, ezek lényegesen drágább eszközök.

 • 1 darab PP5 jelölésű műanyag pohár 5,5 Ft
 • 1 darab PLA7 bio műanyag pohár 12,12 Ft

környezetbarát rendelő

Környezetbarát és gazdaságos megoldás, ha autoklávozható poharat szerzünk be, vagy ha a páciensek maguknak hoznak poharat öblítésre. Ez utóbbi remekül működik, pácienseim 99%-a büszkén hozza magával a poharát öblítésre

Lehetőség az is, ha egyáltalán nincs a széknél köpőcsésze. Erről az alábbi videóban számol be részletesen Dr. Kolozsváry László.

https://www.youtube.com/watch?v=w9hME04BLMQ&t=4s

5. Tipp – Részletekbe menő kommunikáció és prevenció mindenek felett

Legjobb az, ha megelőzzük a nagy volumenű beavatkozásokat és a fogászati betegségeket. Szánjunk elegendő időt pácienseink instruálására és motiválására, mert minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási karbonlábnyoma van. 

Ha kellő figyelmet fordítunk a szájüregi prevencióra, akkor mindössze a legkisebb karbonlábnyomú beavatkozással kell számolnunk, ami a fogászati szűrővizsgálat és a dentálhigiénés kezelés. 

Egy brit kutatás szerint egy általános fogászati ellenőrzés körülbelül 5,5 kg szén-dioxid kibocsátással jár, a dentálhigiénés kezelés, pedig 6,5 kg szén-dioxid kibocsátását vonja maga után. A legkisebb volumenű beavatkozáshoz, a legminimálisabb eszköztár szükséges. 

környezetbarát rendelő

Június 5-én lesz a környezetvédelem világnapja. Nézd meg, hogy mit tudsz tenni a rendelődben a mindennapok szintjén, hogy közösen tenni tudjunk egy élhetőbb jövőért! Kövesd Emesét a @tudatosszájápolás Instagram oldalon, vagy ha szükséged van további segítségre és útmutatásra, keress minket és megadjuk a további elérhetőségét, kérd tőlünk itt! 

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra