fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

HENYIR adatszolgáltatás május 17-ig!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2024. 05. 02.
Végig olvasás kb. 3 perc

Sosem gondoltam volna, hogy valaha bejegyzést fogok írni a HENYIR rendszerről. Nem titok, hogy élek-halok a hatósági megfelelésekért, különös örömömet lelem a bikkfanyelven megírt levelekben, boldogan fedezem fel és ismerem ki a néhol egészen groteszk logikájú rendszereket. A HENYIR azonban valami más volt. Valami démonian abszurd, valami, ami a bürokrácia négyzetre emelése, csúcsterméke, koronaékszere.

Pedig sosem volt nehezen kezelhető a felület – ha magától értetődőnek nem is mondanám, könnyen ki lehetett találni a mikéntjét. Nekem az elvvel voltak problémáim, nevezetesen, hogy ugyanannak a hatóságnak majdnem ugyanazokat az adatokat kétszer, kétféleképpen is be kell szolgáltatni. Ráadásul mostantól már azonos felületen is.

HENYIR adatszolgáltatás – miért beszélünk most erről?

A HENYIR rendszerrel szemben hirdetett mérsékelten népszerű polgári ellenállási mozgalmam fotelforradalmi lendületét sajnos derékba törték az elmúlt napok eseményei. Ha egészségügyi szolgáltatót menedzselsz vagy ott dolgozol, akkor nagy valószínűséggel te is megkaptad már Dr. Müller Cecília felhívását, melyben felhívja a figyelmet az adatszolgáltatási kötelezettségre, és ehhez ezúttal határidőt is rendel: 2024. május 17-ét.

Az apropó pedig az, hogy már nem a „megszokott” felületen, hanem a mindannyiunk által körberajongott ESZENY rendszerben kialakított HENYIR almodulban tudjátok ezt megtenni.

HENYIR adatszolgáltatás – kinek kötelező?

A HENYIR adatszolgáltatás egészségügyi szolgáltatóknak kötelező. Leegyszerűsítve: egészségügyi szolgáltató az a működési engedéllyel rendelkező vállalkozás, ami a számlát kiállítja a páciensnek. (ha úgy állítasz ki számlát a páciensnek, hogy nincs működési engedélyed, akkor valamit nem csinálsz jól.) Figyelem, a működési engedély nem keverendő össze működési nyilvántartással, ami a magánszemély egészségügyi dolgozók regisztere (korábbi írásunkat lásd itt).

Ha a rendelődben több vállalkozás is működik (pl. bérlőként), akkor mindegyik vállalkozásnak meg kell tennie az adatszolgáltatást.

HENYIR adatszolgáltatás – mit kell tennem május 17-ig?

A határidő egy egyszeri, teljes személyi állományról szóló adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozik. Tehát az adott egészségügyi vállalkozásnál dolgozó orvosok, szakdolgozók tekintetében kell nyilatkoznod. Szerencsére különösebben bonyolult információkat nem várnak el tőled, de azért nem árt, ha figyelsz 1-2 dologra.

Maga a metódus nem bonyoltult, be kell lépned az ESZENY-be, kiválasztanod az érintett egészségügyi szolgáltatót, majd a bal oldali menüben megtalálod a HENYIR adatszolgáltatás menüpontot. Ide kattintva egy egyszerű fájl-betallózó felületet fogsz látni. Ide kell feltöltened egy kitöltött Excel táblázatot.

Az excel táblázathoz a mintát szintén letöltheted ugyanezen a felületen, vagy ide kattintva. A táblázatot egyébként a felhívással és a kitöltési útmutatóval együtt el is küldték / küldik a napokban minden szolgáltatónak.

HENYIR adatszolgáltatás – mire figyeljek, mit tudok elrontani?

Sok mindent 🙂 Először is figyelj a formátumokra. Tehát, hogy pl. egy dátum ÉÉÉÉ.HH.NN formátumban legyen, a pecsétszámokba ne kerüljön szóköz, stb. Ezekkel kapcsolatban egyébként magán a táblázaton belül is kapsz majd eligazítást.

Ami ennél fontosabb: egy sor az egy egészségügyi dolgozó egy adott szakmán belüli tevékenységéről szól. Tehát, ha az asszisztensed dolgozik az általános fogászat, a parodontológia és a fogszabályozás szakmákban is, akkor a részére 3 sort fogsz nyitni. Érdemes élni a ctrl+c ctrl+v nyújtotta előnyökkel, és csak a szükséges adatokat változtatni.

Ha azon tanakodsz, be merd-e írni a táblázatba azt az egészségügyi dolgozót, akit még nem jelentettetek be az „ÁNTSZ” felé, akkor azt mondom, hogy igen, és minél előbb pótold az elmaradást.

Amennyiben közreműködővel is dolgozik a rendelőd (figyelem, NEM azonos a személyes közreműködővel), róluk neked nem kell adatot szolgáltatnod, ez a közreműködő feladata. Fogászati járóbeteg ellátásban a legtipikusabb példa a közreműködésre a „mobilaneszteziológia”. Ha a fogorvosod a hó végén nem munkabért kap, hanem számlát állít ki neked, akkor ő valószínűleg személyes közreműködő lesz inkább.

HENYIR adatszolgáltatás – ezt minden hónapban meg kell tennem?

Háááát, az első kiküldött felhívás alapján nagyon úgy fest. Tehát a logika a következő:

1. Május 17-ig adatszolgáltatás a teljes személyi állományról.

2. Ha változás áll be az állományban, a változástól számított 8 napon belül a frissített állomány feltöltése.

3. Ha nincs változás, akkor is meg kell tenni az adatszolgáltatást minden hónap 10-éig.

Nyugodtan használd ugyanazt az excelt (mentés másként funkció erősen ajánlott). Ha jön egy új ember, hozzáadsz egy sort. Ha távozik valaki, törölsz egy sort. Ha semmi nem változott, feltöltöd ugyanazt az excelt minden hónapban. Aznap jutalmul 20 g extra szénhidrátot fogyaszthatsz (ezt nem Dr. Müller Cecília mondta, hanem én).

UPDATE: e blogcikk feltöltését követő napon jutott el hozzám a Bács-Kiskun megyei KH e-mailje, melyben ezt írják:

„Az ESZENY szakrendszerrel kapcsolatos adatszolgáltatást 2024. Május 17. napot követően nem minden hónapban kell jelenteni. A továbbiakban amennyiben változás történik akkor a korábbi email -ben megküldött módon kell a változást jelenteni.”

Szerintem erre biztos választ akkor kapsz, ha megkérdezed a területileg illetékes kormányhivatal munkatársát.

Akkor ezen túl ennyire egyszerű lesz az orvosok bejelentése?

Nem 🙁 A HENYIR rendszer adatszolgáltatásról szól, ez nem azonos egy új egészségügyi dolgozó (akár munkavállaló, akár személyes közreműködő) bejelentésével, az ettől egy teljesen független folyamat, és ugyanúgy meg kell tenned, mint eddig: beadvány az ESZENY-ben mellékletestül-mindenestül. Igen, tudom mit érzel most…

 

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra