fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

UPDATE – Fogorvosi székek kötelező felülvizsgálata – Hogy állunk most?

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2024. 03. 26.
Végig olvasás kb. 2 perc

Fogorvosi székek felülvizsgálata – ha eddig még nem hallottál róla

Nagyjából egy évvel ezelőtt írtunk róla, hogy 2023. májusától a fogászati kezelőegységek is bekerültek abba a körbe, melyekre kötelező, időszakos felülvizsgálatot ír elő a jogszabály. Eddig elegendő volt a sterilizálókat, röntgeneket (fancy rendelőkben lézereket, stb.) időnként szakszervizzel felülvizsgáltatni, hogy megkapják a zöld matricát, aztán pár évig megint hátradőlhettünk, legalábbis e tekintetben.

Ha nagyon up-to-date és jogkövető praxismenedzser / rendelőtulajdonos vagy, akkor már tavaly nyáron elkezdted felkeresni a szakszervizeket,  érdeklődve a lehetőségekről. Lelkesedésed azonban megtörte a kijózanító válasz:

„Sajnos nekünk (még) nincs meg rá az engedélyünk. Érdeklődjön újra pár hónap múlva.”

Vagy:

„Természetesen, 4-5 hónap múlva tudunk kimenni elvégezni a felülvizsgálatot, addig tele a naptárunk.”

Ez nem is csoda, hiszen a szakszervizeknek is sok időt és munkát kell fordítania arra, hogy megkapják az engedélyt erre a tevékenységre az OGYÉI-től. Igy az ország összes fogorvosi széke zúdult hirtelen egy szűk maréknyi korán kelő szakember nyakába.

Dehát tőlem ezt eddig soha senki nem kérte…

Bár a kötelezettség tavaly május óta él már, a Népegészségügy (ÁNTSZ) nagyon rugalmasan és belátóan viszonyult a helyzethez a rendelők helyszíni szemléi során. Vagy egyáltalán szóba sem hozták a fogorvosi székek felülvizsgálatát, vagy éppen csak tájékoztató jelleggel említették meg, hogy van egy ilyen kötelezettség is, jó, ha tudunk róla. Azt azonban sejteni lehetett, hogy az aranykor egyszer véget fog érni, a türelmi időszak hamarosan lejár. Ugyan még mindig csak kb. tucatnyi szerviz vállalja a székek felülvizsgálatát, de már belátható vállalási határidőkkel lehet megrendelni ezt a szolgáltatást. Kifogást tehát egyre kevésbé tudunk találni – nincs mese, a felülvizsgálatot el kell végeztetni. Nagy értékben merek fogadni, hogy 1-2 éven belül átfogó, tematikus ellenőrzésekre is számíthattok e tekintetben.

Ha találtatok szimpatikus szakszervizt, készüljetek fel, hogy ez nem csupán egy „megrendelem-kijönnek-ráteszik a matricát” jellegű folyamat lesz, a zöld matrica kiadásának ugyanis feltételei vannak. Évente kötelezően el kell végezni a legionella szűrést, 3 évnél nem régebbi legionella kockázatbecsléssel szükséges rendelkezni, valamint a szék villamosbiztonsági felülvizsgálatát is feltételként szabják meg. Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, a szakszervizesnek hivatalból piros matricát kell tennie a gépre.

Pontosan mit kell tudnom, mire kell figyelnem?

Az alábbiakban sallangok nélkül, pontokba szedjük a legfontosabb tudnivalókat.

  • A fogorvosi székek kötelező felülvizsgálatát évente szükséges elvégeztetni
  • Új gépnél nem szükséges a felülvizsgálat, az első üzembe helyezéstől ketyeg az óra.
  • Kizárólag erre engedéllyel rendelkező szerviz adhat ki zöld matricát.
  • A Népegészségügy (ÁNTSZ) munkatársai bármely helyszíni szemlén ellenőrizhetik ezeket.
  • A zöld matrica feltétele a rendszeres legionella szűrés és a villamosbiztonsági felülvizsgálat.

***

Ha elakadtál, segítségre van szükséged, vagy ha nem találasz szakembert – keress minket, segítünk!

 

 

 

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra