fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Segítség, lejárt a működési engedélyem!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2023. 02. 01.
Végig olvasás kb. 2 perc

Fogászati asszisztens működési engedély – vagy működési nyilvántartás?

„-Halló, szia Bea, lenne egy kérdésünk, tudsz segíteni?

-Persze, mondd csak!

-Lejárt a működési engedélyem, mi a teendő?”

…Avagy mindennapok a Dental Menedzser háza táján. Az érdekesség, hogy első ránézésre a fenti párbeszéddel nincsen semmi probléma. De ha kicsit jobban megnézzük, észrevehetünk némi definíciós zavart. Tegyük tehát helyre az alapfogalmakat!

Működési engedély – kinek, kitől, mennyi időre?

A fogászati asszisztens működési engedély tehát hivatalosan nem értelmezhető kifejezés. Működési engedéllyel a rendelő rendelkezik, pontosabban (ugyanakkor nagyon leegyszerűsítve) az a vállalkozás, esetleg egyéni vállalkozó, aki a páciensnek a számlát fogja kiállítani.

A működési engedélyt járóbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak az „ÁNTSZ„, azaz a kerületi/járási kormányhivatalok népegészségügyi osztálya adja ki.

És nem jár le.

Működési nyilvántartás – eszik vagy isszák?

A működési nyilvántartás már az egészségügyi dolgozóra szól. Akkor, amikor megszerzed első egészségügyi végzettséged, automatikusan be fogsz kerülni az úgynevezett alapnyilvántartásba, és lesz egy nyilvántartási számod. Ekkor még önállóan nem végezhetsz egészségügyi tevékenységet, csak akkor, ha elintézed, hogy a működési nyilvántartásba is bekerülj. Ehhez először is rendelkezned kell a megfelelő kamarai tagsággal, a folyamatot tehát a MOK / MESZK kamarai tagság igénylésével kell kezdened.

Kamarai tagsággal pedig már fordulhatsz is az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, hogy felvegyenek a működési nyilvántartásba. A folyamat nem bonyolult, de időigényes!

Ha tehát nem jártál sikerrel, amikor beírtad a google keresőbe, hogy „fogászati asszisztens működési engedély”, akkor ne keseredj el, mindössze két hasonló hangzású fogalmat kevertél össze. Próbáld meg a „fogászati asszisztens működési nyilvántartás” kifejezést, mindjárt több sikerrel fogsz járni!

A működési nyilvántartás (néhány kivételtől eltekintve) 5 éves ciklusokban újítandó meg (ezért is gyűjtitek a kreditpontokat), ha ezt elmulasztod, bizony le fog járni.

Mi a teendő, ha lejárt a működési nyilvántartás?

Ha továbbra is szeretnél a szakmádban dolgozni, akkor értelemszerűen meg kell újítanod, ehhez ITT minden információt megtalálsz.

Fontos azonban, hogy lejárt nyilvántartással hivatalosan nem végezhetsz önállóan munkát. Ezzel kapcsolatban pedig ebben a cikkben adok Neked tanácsot.

 

Ha pedig mégjobban szeretnél elmélyülni a fogorvosi rendelők és a rendelőben dolgozók életét érintő hatósági megfelelésekről, várunk szeretettel Fogorvosi Rendelővezetői Mesterkurzusunkon is!

 

Kövesd blogunkat!
Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra