fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Fogászati fotózás cikksorozat I. rész: Vázak

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Prazsák Laci
2022. 08. 15.
Végig olvasás kb. < 1

A fogászatban is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az elmúlt évek során a különböző technikai eszközök, köztük a fényképezőgépek. Döntőrészt a páciens esetek fotózásánál van nagy szerepük, de van olyan ügyfelünk is, akit komolyabban érdekel a fotózás, elmélyült a témában és a weboldalához szükséges rendelői fotókat is ő maga készítette el, egy arra alkalmas géppel.

Ebben a 2 részes cikksorozatban igyekszünk tippeket adni, hogy hogyan kezdd el a fogászati fotózást, hol érdemes tájékozódni, és milyen típusú eszközöket érdemes választanod. 

Ma már a legtöbb telefonnal is kiváló minőségű képet lehet készíteni, ha értjük a fény-dinamika működését és tudjuk manipulálni. Viszont, amennyiben igazán jó minőséget szeretnénk közvetíteni a szakmai képeinkkel a páciensek felé, érdemes beruházni fotós eszközökbe. Miért? Mert szép és igényes esetképekkel színesítheted a tartalmaidat, ezzel pedig több pácienst szerezhetsz.  Olyanokat, akiknek fontos a minőség és azért választanak, mert látták a munkáidat.

Hol érdemes elkezdeni?  

Vegyük az alapokat! Miből áll egy kamera szett, ami alkalmas fogászati fotózáshoz? Először is a vázból!

fogászati fotózás

 

Váz

Vázakat tekintve leginkább két nagy csoportot különböztetünk meg, amit a fogászati fotózásban használni szoktunk:

 • DSLR (tükörreflexes)
 • Mirrorless (MILC, tükör nélküli) kamerákat.

DSLR (Digital single-lens reflex)

A DSLR, más néven tükörreflexes fényképezőgépekben a fény egy belső tükörről egyenesen a keresőbe jut, elősegítendő a kép megkomponálását. Abban az esetben, ha az exponálógombot megnyomjuk, a tükör felcsapódik (ez idő alatt nem látunk semmit a keresőben) és átengedi az optika által rajzolt képet a képérzékelő szenzornak.

Nagy előnye, hogy széles az objektív választéka, és viszonylag olcsóbb a MILC kamerákhoz képest. Fogászati felhasználásuk igen elterjedt, legtöbb rendelőben DSLR kamerát használnak, (mindaddig amíg nem próbálták ki a Mirrorless-t 😉) ezáltal jelentős tudásanyag elérhető a gépekről és beállítási opciókról.

Nagy hátránya, hogy jelentősen nehezebb, ezért amikor az egyik kezünkkel a páciens szájában manőverezünk a tükrökkel, a kamerát tartó kezünk könnyen elfáradhat, különösen akkor, ha a kameránkra kettő darab vaku is fel van illesztve.

fogászati fotózás

MILC (Mirrorless)

A MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) egy viszonylag új fényképezőgép kategória, ami a tükör elhagyásával kisebb méretben nyújtja a tükörreflexes fényképezőgépekéhez hasonló képminőséget és sokoldalúságot.

Nagy előnye, hogy sokkal könnyebb, mint egy DSLR kamera, és a hozzá tartozó objektívek sem olyan nagyok és nehezek, mint a DSLR esetében.

Emellett elképesztő pozitív hozadéka a mirrorless kameráknak az ún. ’’Focus peaking’’ opció, aminek köszönhetően a gépünk jelzi „manual focus” módban, hogy hol van éppen a fókusz, mely fogakon/területeken, mi az ami éles és mi az ami nem. Ez nagyon nagy előny, hiszen nem kell levennünk munka közben mondjuk a lupét magunkról, hogy a gépünk keresőjében megtaláljuk a fókuszt, csak a kijelzőn figyelnünk kell, hogy megjelenjenek a színes pontok, amik arra utalnak, hogy a fogak fókuszban vannak, ezáltal éles képet készíthetünk, gyorsan, időt spórolva. A DSLR kameráknál ilyen opció nincs.  

Hátránya azonban, hogy a kamera és macro objektív egy költségesebb beruházás, mint a korábban említett DSLR.

Kövesd blogunkat!
Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

Összehasonlítás – MILC -DSLR

  DSLR előnyök: 

  • olcsóbb váz és olcsóbb objektívek
  • széles választék objektívből
  • több információt fellelhető a fogászati felhasználásukkal kapcsolatban

  DSLR hátrányok: 

  • nehéz – az objektívvel együtt több mint 1 kg
  • zajosabb képek
  • nehézkes a fókusz megtalálása

  fogászati fotózás

  MILC előnyök: 

  • jelentősen kisebb tömeg
  • digitális fókusz meghatározás
  • belső tükör hiánya miatt stabilabb képek
  • világosabb képek, több fény jut a szenzorba közvetlenül

  MILC hátrányok: 

  • kisebb objektív választék
  • drágább objektívek és kevesebb választék
  • kevesebb információ a fogászati felhasználásukkal kapcsolatban

  Összefoglalás

  Fontos tudnunk, hogy a fogászati ​​fotózáshoz nem szükséges a legmagasabb kategóriájú fényképezőgépet választani. Objektív tekintetében sem kell a legkifinomultabb modell.

  A jó fotó kulcsa az, hogy megértsük a fény dinamikáját, és hogy miként manipulálhatjuk azt, így ezek ismerete elengedhetetlen. A fent említett gépek nagyban megkönnyíthetik dolgunkat, azonban ezek működését is ismerni kell és ki kell tapasztalni, hogy milyen beállítással lehet a számunkra leginkább minőségi képet elkészíteni.  

  Jövő héten, a következő cikkben az objektíveket vesszük górcső alá, kövessétek azt is!

  fogászati képzések

  fogorvos képzés, fogászati menedzsment

  Visszahívást kérek!

  Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
  Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra