fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Másodvélemény: Dr. AI rendel

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Szemes Orsi
2024. 05. 14.
mesterseges intelligencia Végig olvasás kb. 2 perc

Másodvélemény: Dr. AI rendel

Nincs tovább: a mesterséges intelligencia az életünk minden területére begyűrűzött. Láthatatlan indái elérték a tabunak hitt orvosi szektort is. Nem kevesebbet állít magáról egy hazai AI fejlesztés, mint hogy „a mesterséges intelligencia képes kiértékelni a röntgen, CT, MRI és ultrahang leleteket is, továbbá közérthetően elmagyarázza a leleten leírtakat!”. De mit kezdjünk vele orvosként?

A leggyakrabban a kétkedéssel és ellenállással találkozom, ha felmerül orvosi közegben az AI. Hiszen honnan tudhatná egy gép, mi a beteg pontos diagnózisa? Számos tényezőt nem tud figyelembe venni, hiszen nem lát, nem tudja megtapintani, szagolni az adott területet. 

Viszont rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, amivel senki más: végtelen mennyiségű információt tud tárolni és feldolgozni másodpercek alatt. Mintha a rendelőben dolgozna egy kivételes képességű segédorvos, akivel minden kérdéses esetet át lehet beszélni. 

  • Szakvizsgával még nem rendelkezik, azonban nem csak a fogorvosi tárgyakra, hanem az általános orvosi órákra is bejárt. 
  • Imád túlórázni, mindig elérhető, zavarhatjuk hajnalban is, ha egy talányos kezelés nem hagy minket aludni. A beteg mellett ülve is bevonhatjuk a feladatba, anélkül, hogy a páciens orvosok gyűrűjében találná magát.
  • Nem zavarja a monotonitás, képes százszor és ezerszer elvégezni ugyanazt a feladatot anélkül, hogy elfáradna vagy panaszkodna. Standard minőséget garantál, nincsenek bal lábbal kelt napok vagy magánéleti zűrök.
  • Elolvassa és feldolgozza helyettünk a legújabb kutatási eredményeket – nem csak általunk ismert és használt, hanem a világ összes nyelvén. 

Ez azért elég meggyőzően hangzik, nem?

Mit gondolnak a mesterséges intelligencia kapcsán azok az orvosok, akik már használják?

Több olyan fogorvost ismerek, akit az AI megjelenése nem töltött el dühvel vagy idegenkedéssel. Azonnal a szolgálatába állította, tesztelte és aktívan bevonta a munkafolyamataiba – lerövidítve ezzel az előadásokra, felvételekre szánt készülési időt, kiegészítve a korábban megszerzett tudását más területeken. 

Sőt, egyes fogtechnikusok teljes dizájnterveket készítenek mesterséges intelligenciával. Az új fogtechnikai fejlesztések szinte mindegyike tartalmaz MI megoldást: a 2024 áprilisi megjelenés szerint egy 4D nyomtató már meg is tervezi fogakat – szakember bevonása nélkül.

Egy nemzetközi orvosi AI fejlesztői szerint a programjuk képes észlelni a fogászati ​​röntgenfelvételeken fellelhető különféle fogászati ​​kórképek és egyéb kezelhető állapotok jeleit – beleértve a nehezen észrevehető problémákat, például a kezdődő fogszuvasodást vagy a periapicalis radiolucencia korai jeleit.

A fenti újítást használó fogorvos szerint az AI egy nagyszerű betegoktatási eszköz. A programmal meg lehet mérni, hogy mennyi csontvesztés történt korábban. Ezzel az eszközzel könnyebben és gyorsabban lehet diagnosztizálni, és jobb betegélményt tudnak biztosítani a páciensek számára.

Egy másik AI-t használó orvos úgy gondolja, hogy mióta beépítették a mesterséges intelligencián alapuló technológiát a munkafolyamatba, az javította a diagnosztikai pontosságot, észszerűsítette a kezeléstervezést és javította a betegellátást.

Ahogy a CT-k, az oralszkennerek és a 3D nyomtatók is gombamód szaporodnak a hazai rendelőkben, úgy kerül be láthatatlanul az orvosi munkafolyamatokba a mesterséges intelligencia nyújtotta tudás és lehetőség. A most diplomázó orvosok számára pont annyira természetes a ChatGPT-n keresztül orvosi témákról beszélgetni, mint a Google-ben keresni.

A változás már elkezdődött, rajtunk áll, mihez kezdünk vele.

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra