fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Fogászat egyszer használatos műanyag nélkül?

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2021. 06. 15.
Végig olvasás kb. 2 perc

Szóval, van ez a dolog az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának betiltásával. Már nagyon meg sem lepődünk, olyan rég volt már, hogy valamilyen új szabályozás a korábbi működésünk átgondolására kényszerített volna minket, hogy már kishíján elkezdtünk unatkozni.

Kötelező HCV szűrések (ki emlékszik már erre!), EESZT- és NAV adatszolgáltatás, KATA szigorítás és egy laza kis világjárvány után sem hagyják lankadni a figyelmünket, itt az újabb vérpezsdítő hír:

2021. július 1-jétől hatályba lép a 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet, mely megtiltja rengeteg egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatalát.

 

Fogászat egyszer használatos műanyag nélkül?

Kétségkívül örömteli minden olyan törekvés, amely a fenntarthatóságot segíti elő. Nem mindegy azonban az, milyen mértékben változtatja ez meg a fogászatok életét. Egy orvosi rendelőben rengeteg egyszer használatos eszköz van használatban részben a praktikum, részben az infekciókontroll miatt. Ha innentől mindegyiknek búcsút inthetünk, az nem kevés változást hoz majd. De miről is szól a rendelet?

Átnézve a kormányrendelet mellékleteit azt láthatjátok, hogy egyelőre minden egyszer használatos műanyagtól nem kell búcsút vennetek, de úgy fest, hogy a műanyag öblítőpoharak, és a vízgépekhez adott hasonló társaik ideje lejárt. Ezen túl is lehet műanyagból az elszívó vége, maradhatnak a műanyag applikátorok és az egyszer használatos fogkeféket sem kell lecserélned – még. A tendencia azonban látszik, és biztosan nem ez volt az utolsó hasonló tartalmú intézkedés, így mindenféleképpen előnyös, ha előre gondolkodva tudod megtenni a szükséges lépéseket. Ebben a cikkben rengeteg jó javaslatot találsz arra, hogyan tudod zöldebbé tenni a rendelődet.

 

Hogyan boldogulhatok műanyag pohár nélkül?

Dönts! Helyettesítés vagy eliminálás?

A legelső kérdés valójában az, hogy hajlandó vagy-e egy kis gazdasági áttervezésre annak érdekében, hogy a munkarutinod ne változzon. Ez egy abszolút jó megoldás, de a pénzügyi tudatosság erősen javasolt, hiszen a lebomló termékek ára egyelőre sajnos lényegesen magasabb a műanyagokénál.

 

Kérj tanácsot egy idősebb mentortól!

Először gondolj arra, hogy az egyszer használatos pohárkák nem voltak öröktől fogva adottak. Biztosan sokan vannak közöttetek, akik már ezek megjelenése előtt is aktívan dolgoztatok, és vissza tudtok nyúlni ezekhez az emlékekhez. A zsengébb generáció számára biztosan nagyon hasznos tudás az, hogyan működtethető a rendelő fertőtleníthető, de tartós poharakkal, mitől marad szép egy üvegpohár, reálisan hány darabot kell beszerezni, hogy biztosan ne hiányozzon sosem, és hogy van-e helyed tárolni ezeket.

 

Unortodox megoldások

Bár nem megszokott, de akár azon is elgondolkodhatsz, hogy a páciens öblíttetését teljesen kiiktatod a folyamatból, vagy csak a legszükségesebb esetekre korlátozod (pl. fertőtlenítő öblítés sebészet előtt). Vannak a szakmában többen is, akik meglépték ezt, és határozottan könnyebbnek ítélik így a munkát.

 

Tervezés, tervezés, tervezés!

Akárhogy is döntesz, egyet ne felejts el! Az akadályt csak akkor tudod viszonylag zökkenőmentesen (=váratlanul nagy kiadások, csapaton belüli feszültségek, páciens morgolódások) venni, ha előre felkészülsz rájuk. Próbáljatok ki többféle megoldást, beszéljétek meg csapaton belül, milyen lehetőségeket láttok, és kommunikáljatok a pácienseitek felé is! A legtöbben örömmel fogják nyugtázni a környezettudatos irány felé történő elmozdulást. Nézd meg az egyes lehetőségek várható költségvonzatát, legyen biztosítva 1-2 alternatív beszerzési forrás az esetleges készlethiányok kezelésére, és bármi is lesz számodra a megfelelő út, ne felejtsd ezt el a csapatodon belül is kommunikálni!

 

A témában 2021. június 22-én kedden 19 órakor élő beszélgetést tartunk a facebookon! Beszállítókkal beszélgetünk az alternatív termékekről, és egy fogorvos elmeséli azt is, milyen módon iktatta ki a műanyag poharakat a rendelőjéből! Várunk benneteket szeretettel!

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra