fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Miről készíts fogászati videós tartalmat? 3 tipp példával

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Szemes Orsi
2022. 04. 14.
fogaszati videos Végig olvasás kb. 2 perc

A videós tartalmak, így a fogászati videós tartalmak fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! Dolgozunk olyan rendelővel, akinek ez az egy marketing eszköze van jelenleg, mégis hetekre-hónapokra előre fel vannak töltve a rendelések. Ez a cikk neked szól, ha már csak az a kérdés számodra, miről lenne érdemes vlogolni fogorvosként. 

 

Fogászati videós tartalom – de miről?

A Youtube-nak, mint minden közösségi portálnak, megvan a saját nyelvezete. Az elmúlt 17 évben (bizony, ennyi ideje létezik a videómegosztó portál!) kialakultak kimondottan videós témák, amikre neked is érdemes lehet fókuszálnod. 

A reakció videók, a tesztvideók vagy a how-to videók mind-mind olyan tartalmak, amelyeket kifejezetten előnyben részesítenek a felhasználók és az oldal algoritmusa is. 

Hogyan képzeld el ezt egy fogorvosi rendelő csatornáján? 

 

How-to videók – Porcelán héj felhelyezése

Egy 2018-as kutatás szerint a felnőtt felhasználók 51%-a használja az oldalt arra, hogy utána nézzen valaminek, amit még sosem csinált. Hogyan történik a kerámia héjak ragasztása? Erre mindenki kíváncsi, aki gondolkozik a szolgáltatás igénybevételén. Érthető, hogy szeretnék tudni és látni, mi fog történni velük a kezelés során.

Dr. Nagy Zsolttal, a Differental Fogorvosi Rendelő alapító orvosával felvettünk egy olyan anyagot, amiben lépésről lépésre elmeséli a ragasztás folyamatát, majd kiegészítettük ezt vágóképekkel is. Így a (leendő) páciensek nemcsak értik, hanem látják is a folyamatot. A célunk ezzel a tartalommal az volt, hogy csökkentsük a szorongást és növeljük a bizalmat bennük.

Nézd meg a videót a ragasztásról:

 

 

Reakcióvideók – Érzelmek és szaktudás

Ha jártál már nálunk valamilyen marketing vagy kommunikációs képzésen, akkor már tudod, miért és mennyire fontos az érzelmek megjelenítése a közösségi oldalaidon. (Ha még nem voltál, akkor itt az ideje eljönnöd!) A reakcióvideó műfaj egyik pillére pont az érzések átadása – anélkül, hogy bevonnád a pácienseket a saját életedbe, az aktuális lelki állapotodba. 

Ennél a műfajnál más felhasználók által feltöltött videókról osztod meg a szakmai véleményed – akár erős arckifejezésekkel (mimika), gesztusokkal tarkítva. Fontos, hogy fogászathoz kötődő kérdésekben nyilvánulj meg, kerüld a közélettel és politikával összefüggő témákat – még akkor is, ha a magánéletednek ez egyébként szerves része. 

Ebben a videóban Doctor Apa reagál egy héj csiszolással kapcsolatos tartalomra: https://www.instagram.com/p/CbaHqEfhvvv/ 

 

Tesztvideók – Humor és kompetencia

A már korábban említett 2018-as kutatásban említik azt is, hogy a felnőtt felhasználók 19%-a keres rá véleményekre a Youtube-on, mielőtt megvásárol valamit vagy igénybe vesz egy szolgáltatást. Szerintem ez a szám azóta megsokszorozódott, de statisztikai adatom sajnos nincs rá. Az a tény viszont remekül alátámasztja a feltételezésemet, hogy a fogászati tesztvideónkat 1 év alatt több mint 20.000 alkalommal tekintették meg! Mindenféle hirdetés nélkül, organikusan értük el ezt a számot.

A tesztvideók szólhatnak konkrét fogászati eszközökről vagy kezelésekről. Mi először a fogkő-eltávolítást ígérő házi depurátort választottuk, majd kipróbáltuk a Snap-on-smile ideiglenes hidat is. A dokumentarista jelleg szerintem nagyon fontos: azaz tárgyilagosan, érzelmektől- és ítéletektől mentesen érdemes fogalmazni ennél a műfajnál is. Természetesen a szakmai megnyilvánulásokat nem szabad elhanyagolni itt sem. 

A tesztvideók elsődleges célja az edukáció és az ügyfélélmény, -bizalom kiépítése.

Teszteltük! Fogkő-eltávolítás házilag:

 

Összefoglalás

A videós tartalmak a fénykorukat élik most. Sok rendelőnél tapasztaljuk, hogy ez a komfort zónán messze kívül eső terület. Ilyenkor nem biztos, hogy érdemes erőltetni. Ha azonban érzel magadban affinitást és nyitottságot arra, hogy a pácienseidet videós tartalmakon keresztül (is) megszólítsd, mindenképp kezdj el rajta dolgozni már ma, mert biztosan megtérülő befektetésről van szó. Teszteltük, nálunk működik. 😉

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra