fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Így jelez a tested, hogy kezdesz kiégni

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Fáradt fogorvos Végig olvasás kb. 2 perc

A kiégés egy rendkívül súlyos tünetegyüttes, ami a WHO definíciója szerint “a krónikus munkahelyi stressz következménye, amelyet nem sikerült sikeresen kezelni.”

Együtt jár mentális, szociális, érzelmi és testi tünetekkel is – utóbbiak egészen széles skálán mozoghatnak attól függően, hogy mennyire mélyen járunk a kiégés útvesztőjében.

Ismerős a helyzet, amikor egész nap hulla fáradt vagy, nehezen koncentrálsz, este mégis nehezen alszol el, s gyakran fel is riadsz éjszaka?

Ez az egyik legtipikusabb jele annak, hogy túlhajtod magad. A mindennapos stressz miatt a kortizolszint megnő, a tested képtelen ellazulni, csökkenhet a mélyalvásban töltött idő, és a REM-alvásból könnyebben riadsz fel.  Ez az egész ráadásul egy ördögi kör: a kevesebb alvás ugyanis kimutathatóan magasabb stressz-szintet eredményez.

Az eredmény?

Folyamatos kimerültség és gyengeség. Emiatt a munkában a reakcióidő és a döntési képesség is romlik, így könnyebben történnek balesetek, hibák. Betört műszerek, megnyílt pulpakamrák csak a jéghegy csúcsát jelentik: előbb-utóbb a koncentrálással és a stabil finommotoros funkciókkal is gondjaink lehetnek, ami egy preparálás vagy egy üregalakítás kapcsán csúnya hibákat eredményezhet.

A fáradtságot a legtöbben stimulálószerek segítségével próbálják kompenzálni. Megnövekszik a koffeinfogyasztás, ez általában az első lépés. Később azonban magasabbá (súlyosabb esetben mértéktelenné) válik egyéb szerek,  nikotin, alkohol vagy gyógyszerek fogyasztása is.

A stresszhez szorosan köthető másik típusú testi tünet a gyomor- és bélrendszeri panaszok kialakulása.

Nagyon sok munkahelyen nincsen dedikált ebédszünet, 3-5 percek alatt lehet elfogyasztani az adott napi ételt, s már rohansz is a következő pácienst ellátni. Az étkezés gyors, kapkodó, az ételek megrágása sokszor nem teljes, így hamar kialakulhatnak gyomorpanaszok.

A stressz azonban önmagában is lassabb gyomorműködést és gyorsabb vastagbél-működést von maga után, így nem ritka az alhasi görcs, puffadás, hasmenés. Persze ennek ellenkezője is előfordulhat, pár embernél a stressz székrekedést okoz. A stressz ráadásul érzékenyebbé tesz minket a kellemetlenségekre, fájdalmakra, így egy kevésbé súlyos görcsöt is elviselhetetlennek élhetünk meg.

A tested számos egyéb módon is jelezhet

A dologban a nehézséget az jelenti, hogy ezek önmagukban nem egyértelműek, számos más betegséget is jelezhetnek ugyanis. Ilyen tünet lehet például a…

  • Fejfájás
  • Fekélybetegség
  • magas pulzusszám, megemelkedett vérnyomás
  • idegi irritáció, izomrángások
  • elmerevedések, főként a nyak és a váll izmaiban, hátfájás
  • legyengült immunrendszer, gyakori megfázás és influenza
  • légzési panaszok
  • szexuális problémák, nemi vágy hiánya

Mi a megoldás?

A tudatos pihenés és stresszkezelés. Különbözőek vagyunk, ezért mindannyiunknak más módszerek válnak be, a tudatosság és a rendszeresség azonban minden esetben esszenciális!

Kövesd a Dental menedzser blogját és podcastját mert számos ötletet, segítséget nyújtunk abban, hogy hogyan kerüld el a kiégést!

 

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra