fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Kiszabadulás az időprésből

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sugár Márton
2021. 02. 25.
Végig olvasás kb. 3 perc

Pontos gyerek voltam a családban, büszkén hordtam az apámtól kapott karórát. Mindig időben hazaértem. Az egyetemista éveimben már a “nagy késős” jelző lett igaz rám. És így is kezdtem bele a cégépítésbe… 

A gyermekkori megfelelés, pontosság, a naptárak, rendszerek, valamint a beosztás szeretete a cégépítésnél és -vezetésnél újra előtérbe került, nem tudtam tovább lebegni az egyetemi évek időtlenségében. Megnőtt a rendszer iránti igényem.

Anno – az első fogászati szoftverünk bevezetése előtt – még a páciensek beosztását is Google naptárban vezettük, ahogy a a napi céges feladataimat, projektjeimet, ráadásul a kollégák feladatait, időbeosztását is ott tudtam követni.

A Google kalendárban lehetőség van egy felületen keresztül korlátlan különböző naptár megtekintésére, egyszerűen csak ki kell pipálni a láthatóságot. Egy idő után már a naptárfelületen megjelenő rengeteg naptár is kaotikussá vált számomra.

A rendszer azonban az évek múlásával egyre túlterheltebbé vált:

 • stressz,
 • soha véget nem érő teendők,
 • felületesen elvégzett feladatok,
 • munkák csúszása, halasztás,
 • késői hazatérés,
 • társam hanyagolása,
 • állandó kialvatlanság
 • és időprés.

Az énidő jelentését sem ismertem igazán, így az igényt sem fogalmaztam meg, örökös harcban álltam az idővel.

időprés

Kikerülni az időprésből

2015-re egymillió GBP forgalmú londoni fogászatot vezettünk és éppen megnyitottuk a budapesti rendelőnket, valamint az azt támogató új háttérirodát. Temérdek emberrel dolgoztunk együtt. Akkortájt volt az első igazi, öt alkalmas ülésem egy üzleti coach-csal.

Oda sem érkeztem pontosan. Az akkorra már beiktatott délutáni teniszedzésemről loholtam át a dugóban, valószínűleg mindkettőről késve, ebédet kihagyva, percenként több ezer forintot kidobva az ablakon, sok tízezer forintos business coaching díj miatt.

Adta magát a késés és időbeosztás téma.

Büszkén vágtam rá a coach azon kérdésére, hogy van-e naptáram, vezetem-e az időbeosztásom valahol, hogy  “PERSZE”, és mutattam a Google naptáram.

“Hm…! Mosolygott. Bravó! Nem semmi! Jó, hogy használod! Hogy működik, hogyan szolgál?”

Hebegtem, habogtam, majd sírás helyett az én szám is felfelé görbült.

Fél órás-órás idősávokban 8-10 különböző feladat, projekt találkozók, hívások. Akkora talán már az ebéd és sport is szerepelt a naptáramban. Szünet nélkül! Egy perc szünet nélkül!

A Google naptár vagy bármilyen más eszköz, applikáció, amit a feladataink, időbeosztásunk, üzleti vagy magánéletünk támogatására használunk, annak megfelelő alkalmazása nélkül, nem vagy nem igazán segít.

Lásd az én naptáramat. Ha valamit nem használok megfelelően, szinte még nagyobb káoszt okoz.

Az időprés feloldása

Idő- és feladatbeosztás realizálása

A business coach-csal kiválasztottuk a legfontosabb és azon minimális napi feladatok számát, amelyek elvégezhetőek és szüneteket iktattunk be:

 • szüneteket befejezésre,
 • leeresztésre,
 • lélegzetvételre,
 • elindulásra,
 • odaérésre,
 • piros lámpára és dugóra,
 • vagy egy rövid beszélgetésre.

Talán egy évbe is telt, mire az időbeosztásomat, több kisebb és nagyobb igazítás után beleillesztettem a jelenlegi világ és üzleti élet által követelt idő és tér dimenzióba.

Az idő és feladat beosztásom reálissá vált.

Rendszerek személyreszabása, önismeret

A folyamat következő nagy lépcsőfoka a személyre szabás, finomhangolás, ahol maximálisan a saját magam igényeit, szokásait, személyiségjegyeit kezdtem figyelembe venni a tervezésnél. Ehhez magas szintű önismeretre, tudatosságra, fegyelemre és önszeretetre, öngondoskodásra volt szükségem.

Az elmúlt öt évben a késéshez, rohanáshoz, túlvállaláshoz való viszonyom megváltozott. Rendben vagyok vele. Van még mit fejlődni, viszont csak saját indíttatásból és csak a saját utamon.

Sürgős-fontos listák készítése

Használok feladatmenedzsment, priorizálási módszereket, szoftvereket. Ezek alapján osztályozom a tennivalókat, fontos-sürgős dimenzióban, kibővítve a tudatos halasztás, törlés, delegálás lehetőségével. A feladatlistámra magas prioritással kaptak helyet a nem munka jellegű tennivalók, nyaralás, hobbik, tanulás, énidő, gondolatok, vágyak, kifejezendő gesztusok valaki felé.

Sokkal kevesebbet rohanok és nem vállalom túl magam, nem stresszelek, nem vagyok szétszakadva. Nemet mondok, határt húzok üzletre, pénzre, megbeszélésre, barátokra.

Saját igények felismerése

Felfedeztem magam, igényeim, érzéseim, megtapasztaltam egy kiegyensúlyozottabb, ugyanakkor tágabb perspektívát. Csökkent, ritkult az időprés érzése és már sosem lep meg, hamar fülön csípem.

Ha te is szeretnél kiszabadulni az időprésből, és hatékonyabbá válni, csatlakozz az Időprésben a rendelőtulajdonos képzésünkre!

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra