fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Miért akad meg a fejlődésben a fogászatok 80%-a?

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Zoltan Mate
2020. 12. 09.
fogorvos képzés Végig olvasás kb. 3 perc

Fogorvos vagy cégvezető?

Sugár Marci kérdései jutnak eszembe…

  • A jó péknek növekvő és jövedelmező péksége van?
  • Egy nagy pékséget egy jó pék irányít?
  • Egyáltalán pék vagy-e még, ha a munkád nagy részét a pékség üzemeltetése teszi ki, és mellette persze jó kenyeret tudsz sütni?

Szakemberként – speciális területen, fogorvos képzés után, egy rendkívül nagy tudást igénylő szakmában indultál. Abban kifogástalan minőségben dolgozol. De a kizárólag szakember lét addig tart, ameddig egyedül, CSAK saját magad rendelsz! Az első kollégától és alkalmazott felvételétől számítva a szereped átalakul, NEM fogorvos  vagy már, hanem menedzser is.

Aztán idővel, ahogy nő a céged, menedzserből átalakulsz cégvezetővé. Folyamatok és emberek menedzselése helyett a stratégiai irányvonalat tartatod be a munkavállalókkal.

Majd cégvezetőből cégtulajdonossá válsz. A cégtulajdonos nem végez operatív feladatokat, a fogászat hétfőtől péntekig tökéletesen üzemel anélkül, hogy akár csak egy tömést is megcsinálnál benne. Mind erre vágyunk talán…

Bill Gates hány kódot írt az utóbbi 40 évben?

Bill Gates a világ egyik legjobb informatikusa. Szerinted hány kódot írt az utóbbi 40 évben? Nem sokat… Miért? Mert amint a briliáns szakemberi szintet elérte, ki tudott lépni abból és képes volt összetett projekteket megvalósítani, menedzselni, azaz rávenni másokat, hogy mások is „Gates-minőségű” briliáns szakemberként teljesítsenek. Aztán arra is képes volt, hogy a cégét stratégiai irányba állítsa és a napi menedzsmentet is másra bízza. Tehát, ne ő legyen az, aki másokat rávesz brilliáns kódok írására, de az a aki helyette csinálja, az is legalább olyan jól irányítsa a napi munkát, mint ő. Az utóbbi évtizedekben meg már csak jótékonykodik, mert a cégvezetést is „el tudta engedni”, és a tulajdonosi szerep specifikumait is elsajátította.

Fentebb idéztem Sugár Marcit, akivel több ízben voltunk, vagyunk szakmai kapcsolatban. Talán Bill Gates-hez nem érdemes hasonlítani, de ő egy olyan hazai vállalkozó, aki képes volt végigjárni ezeket a szinteket. Volt

1. szakember
2. menedzser
3. cégvezető
4. tulajdonos

Ő nem fogorvos, de életpályája alatt 2 fogászatot is felhúzott – számos más cég mellett – és képes volt mindig megújulni. Végigjárni ezeket a szinteket nem egyszerű feladat és más és más kompetenciákat igényel. Marci, most 7 cégben tölt be tulajdonosi szerepet és tapasztalatait az integratív coachingban kamatoztatja. Nagyon inspiratív beszélgetéseink vannak. Itt találod az oldalát: https://martonsugar.com/

Fogászati üzletvezetés, praxismenedzsment

Fogorvos vagyok vagy szeretnék egy saját fogászatot?

Ez a nagy kérdés, amit el kell döntened! Nincs azzal semmi baj, hogy szerződéses fogorvosként dolgozol, vagy egyszemélyes rendelőként, a neveddel bevonzva építed a pácientúrád. Viszont elég hamar eléred majd a személyes teljesítő képességed határát, gazdaságilag limitált leszel és egy szint után nem tudsz tovább növekedni. Ugyanakkor ezeket leszámítva, talán sokkal egyszerűbb, könnyebb és okosabb így működni, mint belevágni egy cég működtetésébe.

Mert ha saját fogászatot szeretnél, felejtsd el, hogy csupán fogorvos vagy! Akkor fogorvos ÉS menedzser vagy! Szakember és vezető! Ha ezt is jól csinálod, még kevésbé leszel fogorvos… egyre kevésbé foglalkozol majd a fogorvosi szakmával és egyre többet a számokkal, az emberekkel, a stratégiával és a jövőképpel.

A csapda pedig az, hogy ha nő a rendelőd, egyre többet kell foglalkoznod olyan dolgokkal, amire a fogorvos képzés során nem tanítottak meg. Nem tudod, hogy kezeld ezeket, egyre több lesz a feladat, a stressz, a káosz és elindulsz a kiégés útján. Már nem okoz örömöt a páciensekkel való kapcsolat és a munkatársak is gondot jelentenek körülötted. És talán még anyagiakban sem azt kapod, amit a „nagy ígéret” mondott. 

A kiégést jó kezelni, de talán megelőzni és elkerülni még jobb!

Tanulni kell ezt is!

Első lépés: tudatosítsd, hogy ha saját rendelőd van, megszűnsz létezni, mint fogorvos.

Második lépés: tanulj, tanulj, képezd magad, gyakorolj! – mint minden mást, ezt is lehet tanulni és fejleszteni. Erre vannak ma már sokkal szélesebb körben fogorvos képzés lehetőségek. 

Faragj magadból jó menedzsert, aztán képezd ki magad jó cégvezetővé!

Kezd ezzel a könyvvel, vedd meg magadnak karácsonyra: Michael E Gerber – The E-myth Dentist!

Emellett érdemes minket követni, mert a Dental Menedzsernél a mi küldetésünk az, hogy ezt az utat megkönnyítsük Neked és rendelkezésedre bocsássuk azt a tudást, amivel megtalálhatod a saját utadat a menedzserré, cégvezetővé, cégtulajdonossá válás rögös útján. 

facebook csoport banner

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra