fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Működési engedély röntgen nélkül – búcsút inthetünk neki?

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2024. 01. 23.
Végig olvasás kb. 2 perc

Működési engedély röntgen nélkül – Tragédia egy felvonásban

Tavaly júniusban történt velem egy érdekes eset. Működési engedélyt intéztem egy kedves ügyfelünknek Budapest agglomerációjában. A rendelő teljesen új kialakítású, gyönyörű, papírmunka hiánytalan, tárgyi feltételek rendben, külön helyiségben a csodaszép és vadonatúj OP-CT berendezés. Az OAH ugyan még nem küldte meg az engedélyét, dehát Felkészülten várjuk a Népegészségügy látogatását. Megérkezik az ügyintéző hölgy – már szinte baráti nexusban vagyunk, sokat beszéltünk az elmúlt időszakban. Ugyanis néhány nappal korábban vezették be az ESZENY rendszert, és az első csetlés-botlások közepette igyekeztünk megosztani egymással csekély tapasztalatainkat. (Az ESZENY-nyel kapcsolatos traumafeldolgozási kísérleteimet lásd itt és itt).

A szemle rendben lezajlik, mindenki boldog, ügyintézőnk már körmöli a jegyzőkönyvet, majd homlokráncolva megjegyzi:

-Sajnos a dento-alveoláris sebészet szakmára nem fogom tudni kiadni az engedélyt, mert a röntgennek még nincs meg az OAH engedélye.

***Tücsökciripelés, saját pulzusom lüktetésének hangja***

-Valóban, még várjuk az OAH-tól az üzemeltetési engedélyt, ám a rendelet a tárgyi minimumfeltételek között EK kóddal jelöli a röntgent, azaz külső helyszínen is lehet biztosítani – felelem magabiztosan, s ellenállok a kísértésnek, hogy hozzátegyem: „mint az köztudott”.

-De most már kell a röntgen a sebészethez, anélkül nem adhatom ki – hangzott a magabiztos, ám érvektől mérsékelten terhelt válasz.

-Változott esetleg a rendelet? – kérdezem álnaívan, hiszen biztosan tudom, hogy nem változott, de nem szeretnék szégyent hozni az asszertív kommunikációt oktató kollégáimra.

-Jaaa, az nem változott. De a múlt héten kaptunk egy belső köremailt, szóval most már nem adhatjuk ki röntgen nélkül az engedélyt.

***Vörös köd***

***Tudatalattimban Franz Kafka, Örkény István és Slawomir Mrozek elégedetten szürcsölgetik a sörüket. ***

***Függöny.***

Működési engedély röntgen nélkül – műelemzés és a szerző kommentárja

Mi történt a fenti esetben? Az egyszeri praxistanácsadó szembesült azzal, hogy az írott jog és a hatósági gyakorlat bizony nem mindig vág egybe.

A fent hivatkozott rendelet mellékletéből egyértelműen kiderül az, hogy egyik fogászati szakmának sem feltétele a helyszínen rendelkezésre álló röntgen – a pácienst el lehet küldeni egy beutalóval másik rendelőbe vagy röntgencentrumba is. Nyilván nehézkesebb a folyamat, kompromisszumos az orvosnak és a páciensnek is, de kétségkívül léteznek és működnek így rendelők, és néhány hónapja még működési engedélyt is kaptak minden fennakadás nélkül.

Ez a jövő?

Egyértelműen. Úgy gondolom, hogy szakmailag is alátámasztható az, ha tárgyi feltétellé teszik a röntgenberendezéseket. Ez a bizonyos köremail azóta már több járási/kerületi hivatalban is elért a címzettekhez, a sebészet (dento-alveoláris, arc- állcsont és orális implantológia) szakmáknál Budapesten már a legtöbb kerületben elvárják, hogy a helyszínen elérhető legyen egy röntgenkészülék, de a múlt héten egy sima fogászati ellátás szakma engedélyezése akadt meg ezen a ponton.

Tehát, ha most tervezel rendelőt nyitni, az alábbiakat mindenképp tedd meg:

  • Hívd fel telefonon az illetékes Népegészségügyi osztályt (korábban: ÁNTSZ), és kérdezd meg, mi az álláspontjuk a röntgen szükségességét illetően! Ha már ők is az új eljárásrendet követik:
  • Ha van a rendelődben röntgenberendezés, gondoskodj róla, hogy érvényes üzemeltetési engedéllyel rendelkezzen. Ha nincs bejáratott sugárvédelmi szakembered, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk!
  • Kalkulálj azzal, hogy ez a folyamat nagyjából 2-2.5 hónapot vesz igénybe. A rendelőnyitáshoz kapcsolódó terveket ehhez igazítsd.
  • Mindezt minél előbb fusd végig, mielőtt tervezési-kivitelezési munkákba kezdenél, vagy befektetnél egy olyan ingatlanba, ahol nincs lehetőség a röntgenberendezés beépítésére.

 

 

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra