fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

ESZENY-ISZONY II. – Kis segítség, ha elakadtál…

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sziklási Bea
2023. 10. 05.
Végig olvasás kb. 4 perc

Néhány héttel ezelőtt már írtunk egy bejegyzést az ESZENY rendszerrel kapcsolatban, mely idén június óta a Fővárosi/Járási Kormányhivatalok Népegészségügyi osztályainak (korábban: ÁNTSZ) kizárólagos beadványkezelő felülete.

Mint a kezdetek általában, ez sem volt könnyű, és még most sem mindig az. Már jónéhány beadvány tapasztalatával a hátam mögött szeretnék egy kis segítséget nyújtani Neked, hogyha elakadtál. Kilistáztam azokat a leggyakoribb hibajelenségeket-zsákutcákat, amelyekkel találkoztam a különféle típusú ügymenetek kapcsán. Van egy megérzésem, miszerint nem ma blogolok erről utoljára… 🙂

Jöjjön hát az ESZENY-ISZONY II.!

1. Csak akkor véglegesítsd a beadványod az ESZENY-ben, ha biztos vagy a dolgodban

Továbbra is fennálló probléma az ESZENY-ben, hogy egy beküldött beadványt már nem lehet módosításra visszaküldeni. Ha tehát a gyönyörűen összeállított engedélykérelmedben véletlenül rosszul állítottál be egy szakmakódot, akkor egyetlen lehetőséged marad. E-mailben kérvényezheted a Kormányhaivataltól, hogy szüntessék meg az elindult eljárást. Ezt remélhetőleg 1-2 napon belül meg is fogják tenni. Ezt követően pedig elejétől kezdve újra kell felvinned a beadványt. Szóval gondold meg jól, ellenőrizz többször is, mielőtt a „Véglegesítés” gombra nyomsz!

2. Az ESZENY és a személyes közreműködők

Új személyes közreműködő orvos csatlakozott a rendelődhöz, akit be szeretnél jelenteni? Lássuk, hogy fest mindez az ESZENY-ben!

Első lépésként új eljárást kell indítanod („Meglévő telephelyen belüli változtatás”). Ki kell választanod a megfelelő telephelyet, és azon belül a „szakmát”, azaz szervezeti egységet, amelyben az orvosod dolgozni fog, és ami ennek megfelelően a szerződésében is szerepel.

Ha ezt megtetted, görgess le a személyes közreműködőkhöz, itt tudod kezdeményezni a felkérést a személyes közreműködő felé. Adószámmal azonosítsd, töltsd fel a személyes közreműködői szerződést, pipálgasd ki a lap alján a nyilatkozatokat és véglegesítsd a beadványt. Ezt követően fizesd be a hatósági díjat, ami ebben az esetben nulla forint. De a befizetést azért végig kell kattintgatni…

Persze nagyon még ne örülj, mert a véglegesítéshez be kell még írnod néhány dolgot, ezeket azonban szerencsére ilyenkor a lap tetején tételesen jelzi a rendszer. A szolgáltató adatoknál fel kell töltened a felelősségbiztosításod, ki kell töltened kontakt adatokat, stb.

Ekkor jön a második etap! A személyes közreműködődnek ugyanis most be kell lépnie a saját ügyfélkapujával is az ESZENY rendszerbe, és ott az Új beadvány -> Közreműködői beadványok -> Új közreműködés felvétele alatt magának is el kell végeznie egy hasonló folyamatot azzal a különbséggel, hogy neki meg kell adnia műszakórákat (egyezzen az engedélyben lévő órákkal!!), és pár egyéb, relatív magától értetődő adatot is. Ó, és neki már fizetnie kell 10 000 Ft-ot a benyújtáshoz.

Lifehack: ha nem bízod az orvosodra ennek a műveletnek az elvégzését, jelentősen megkönnyítheted a saját dolgodat akkor, ha kérsz tőle meghatalmazást a rendelkezésnyilvántartóban.

3. Az ESZENY nem találja a személyes közreműködőt

Előfordulhat, hogy a személyes közreműködő felvételénél a helyes adószám megadása után sem ismeri fel a rendszer az adott vállalkozást. Ez valamiféle rendszeranomália, és úgy lehet orvosolni, ha az adott vállalkozás képviselője (vagy a rendelkezésnyilvántartó által felszentelt meghatalmazottja) legalább egyszer belép az ESZENY rendszerbe. Utána egy frissítés után rendeződik a probléma.

4. Az új beadványban nem tudok személyes közreműködőt felvenni, nincs is ilyen lehetőség!

Ez valószínűleg azért van, mert a működési engedélyedben a „Közreműködés” szekciónál nem a „részleges közreműködés” van kiválasztva.

Ezt elég egyszerűen módosíthatod egy új beadványban. Természetesen szakmánként (szervezeti egységenként) kell erről rendelkezni. Nem elég átkattintani, a beadványt ellenőrzés után véglegesíteni kell, majd be kell fizetni a díjat, akkor is, ha az 0 ft.

5. Nem tudok bejelentkezni sem az ESZENY rendszerbe!

Eddig 3 olyan esettel találkoztam, amikor az adott vállalkozás képviselője teljesen szabályosan, más felületeken simán működő ügyfélkapus belépési adatokkal próbált bejelentkezni az ESZENY rendszerbe, ám ez valamilyen rejtélyes oknál fogva nem sikerült, mindig visszakerült a kezdőoldalra. Az okot sajnos nem tudom, mindhárom esetben az ESZENY helpdesk vonal többszöri felhívása, e-mailes segítségkérés előzte meg azt, hogy engem megkerestek, ám a problémát nem tudták orvosolni. Remélhetőleg ezekre születik majd valamilyen megoldás a jövőben. Addig is, egy kis workarounddal meg lehet kerülni ezt a csapdát. Rendelkezésnyilvántartóban adj meghatalmazást egy másik bizalmi személynek (praxismenedzsered, házastársad, asszisztensed, stb), és próbáljatok az ő ügyfélkapujával belépni. 99.9%, hogy sikerrel jártok.

6. Már sokszor használtam az ESZENY rendszert, de most nem tudok bejelentkezni

Az ESZENY-t még most is gyakran módosítják, változtatják, fejlesztik, karbantartják. Próbáld újra pár perc múlva / másnap, próbáld más böngészőből, inkognitó ablakból. Ha egyszer már bent voltál, előbb-utóbb menni fog.

7. A mező, amiről senki nem tudja, mit jelent

És végül a legkedvesebb csemegém. A szolgáltató alapadatok menü alatti legutolsó kérdés. A humánerőforrással kapcsolatos adatszolgáltatással kapcsolatban jelez valamit, de mivel a teljes szöveg nem fért ki a mező fölé, ezért pontosan nem tudjuk, hogy mit. A kormányhivatal sem. Egy biztos, ha Igen-t jelölsz, akkor nem tudsz az ESZENY-ben új egészségügyi dolgozót bejelenteni. Ha „nem”-et jelölsz, akkor pedig igen, így én további utasításig a „NEM” bejelölését javaslom.

 

Ha ideáig elolvastad a cikket, akkor feltehetőleg nyakig benne vagy a rendelő hatósági megfelelésekkel és egyéb operatív teendőinek menedzselésében.

Ha úgy érzed, hogy összecsaptak a fejed fölött a káosz hullámai, engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánlani „Te, olyan káosz van a rendelőben!” c. egynapos kurzusunkat! Rendszerezzük a tudásod a hatósági megfelelésekkel kapcsolatban (velem), felteheted saját kérdéseidet, igyekszünk mindenre megoldást nyújtani amire lehet. Orsi kolléganőm csodás készletmenedzsment workshopot tart, tehát „rendet rakunk” a raktáradban, és segítünk megkímélni a pénztárcádat, Zolival pedig az idő- és feladatmenedzsment rejtelmeiben merülhettek el. Szuper nap lesz, gyertek! 🙂

 

 

 

 

 

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra