fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Egy út van: a pénzügyi tudatosság!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Korpai Erika
2022. 05. 06.
Végig olvasás kb. 2 perc

A világtörténelemben talán még soha nem volt akkora jelentősége a tudatos tervezésnek – akár a pénzügyi, akár az értékesítési oldalon – mint napjainkban. Az elmúlt két évben komoly, a gazdaságra erősen ható folyamatok zajlottak: Covid, infláció, háború…

A mi célunk mindig is az volt, hogy egy olyan szemléletet adjunk át a rendelőknek, amivel nem megijednek egy-egy nem várt esemény bekövetkezésekor, hanem felkészülten és átgondoltan reagálnak rá. Ennek az alapja a jól megtervezett költségvetés. Az ebben a témában szervezett workshopunkon többen is részt vettetek az elmúlt időszakban, nagy örömünkre.

Ahhoz, hogy a költségvetés összeálljon, tudatosan kell felépíteni a pénzügyi kimutatásokat, melyek naprakészen adnak információt a vezetőnek, ezzel is segítve az esetleges fejlesztések tervezését, vagy egy nem várt gazdasági eseményt is könnyedén átvészelni.

Többen kerestetek minket az elmúlt időszakban, azzal kapcsolatban, hogy hogyan reagáljatok a piacot átható áremelkedésre. Emeljetek az áraitokon? Ha igen mennyit? Amennyit a konkurencia?

A válasz: tudatos tervezéssel lehet ezt kezelni, értve ezalatt az áremelés mértékét és formáját, a költségcsökkentés ésszerű alkalmazását, és nem utolsó sorban a páciens kezelés hatékony módját. Erről se feledkezzünk meg! Ebben a témában korábban volt már webinar beszélgetésünk is.

 

Azon rendelők, akik ezt az elmúlt években tudatosan építették fel, és folyamatosan kezelték, ott nem lesz gond a jövőben sem a naptár feltöltésével. Ahol ez elmaradt, ott sürgősen el kell indítani a rendelkezésre álló erőforrások – humán, szoftver – segítségével.

A bevételek és költségek pontos nyomonkövetése szintén nagyon fontos. A tréningjeink szinte mindegyikében megjelenik ez a téma, és reményeink szerint hosszú távon működő rendszerek ismeretét adjuk át a résztvevőknek. Hiszünk benne, hogy – bár kezdésnél halat adunk a partnernek – menet közben megtanítjuk Őket a horgászatra is, és annak élményére.

Íme Zolinak egy korábbi, gondolatindító videója erről:

 

Én magam rengetegszer hangsúlyozom, hogy egyszer kell csak rászánni az időt, energiát, és sokszorosan megtérül az eredmény által minden egyes ezzel töltött perc. Az adatok valójában rendelkezésre állnak, ezt csak egy jól felépített rendszerben kell folyamatosan vezetni ahhoz, hogy egy hirtelen jött, negatív gazdasági esemény alkalmával is stabil pénzügyi alapokkal rendelkezzünk. És, hogy konkrét számokkal is alátámasszam mindezek szükségességét.

  • a hatósági ár stoppot követően az üzemanyag kb. 50%-al fog növekedni
  • a csirkemell előrejelzések alapján 2.500 – 3.000 Ft lesz
  • a fogászati anyagköltségek az elmúlt fél évben minimum 12%-al nőttek
  • a fogtechnikai díjak min. 10%-al nőttek a tavalyi évhez képest, az év második felében ugyanez a mérték várható
  • a korábban 3% körüli infláció elérte a 8,5%-ot, és még ennek sincs vége
Mindezen adatok egyértelműen mutatják, hogy a tudatos gazdálkodás lesz az egyik alapvető eszköz a praxisok kezében a túléléshez. A “Szedd magad epret” négy évvel ezelőtt 600 Ft-ért vettem, most 2.200 Ft lett. Idén nem hiszem, hogy fogok lekvárt főzni… Viszont remélem, hogy annál több praxis indul el az általunk mutatott úton a pénzügyi tudatosság irányába.
Hasonló írásaink
fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra