fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Saját rendelő = Szabadság?

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Sugár Márton
2021. 01. 22.
fogászati rendelő kialakítása Végig olvasás kb. 2 perc

Cikkünk vendégszerzője Sugár Márton, az Időprésben a rendelőtulajdonos képzés trénere. 

Ha a saját rendelő = szabadság, akkor miért nem lett lényegesen jobb neked, mióta saját rendelőd van?

Rengeteg fiatal fogorvos álmodozik saját rendelőről. Akinek nem adatik meg azonnal, általában sok évig dolgozik egy jól kiépített, fix pácienskörrel rendelkező praxisban, célként látva maga előtt a saját fogászati rendelő kialakítása napját. Alkalmazottként csak az előnyöket látjuk: csillogás, modern eszközpark és precíz szervezéssel telefoglalt naptár. Maga a megtestesült szabadság!

Fogászati rendelő kialakítása

Csábító álom VS valóság

Az így töltött évek után nagy várakozásokkal vág bele mindenki a saját praxisba. Csábító, hiszen nincs főnök, teljes mértékben a magad ura lehetsz. Több bevétellel is kecsegtet, hiszen nemcsak az orvosi jutalékot, hanem a tulajdonosi hasznot is haza lehet vinni. Ám azt látom a gombamód szaporodó fiatal praxistulajdonosokon, hogy nem lett lényegesen jobb az életük a saját rendelő megnyitása után. Ismerős az érzés?

Fokozódó nyomás

Két saját fogorvosi rendelőm van, tisztában vagyok az állandó nyomással, ami ezzel jár. Sok tízmillió forint befektetés egy saját praxis elindítása. Az infrastrukturális befektetésen túl számolni kell az induló anyag- és eszközigénnyel, raktárkészlettel. Ha nagyon felkészült vagy, akkor üzleti tervet is készítettél a kezdeti évekre, hogyan és honnan lesznek páciensek. Vagy megbíztál egy szakembert, hogy segítsen neked ebben.

Ha kevésbé voltál előrelátó, akkor most szembesültél vele, hogy a betegek nem kopogtatnak az ajtódon, nincs minden napra tele a naptár, ahogy azt megszoktad. Ezen kívül rád szakadtak a soha véget nem érő adminisztrációs feladatok, ellenőrzések, engedélyek, beszerzés…

Hogyan lehet jobban csinálni? – Fogászati rendelő kialakítása okosan!

A rendelő mire beindul, idő. Kollégákra, személyzetre, alkalmazottakra, csapatra és külső partnerekre lesz szükséged. A saját praxisod életének minden pontján lesz egy bizonyos szervezettségi és menedzsment igény. Közben ugyanúgy fogorvos vagy és feltehetően dolgozni szeretnél, még több tapasztalatot szerezni, szakmailag fejlődni, továbbképződni.

Az első és legfontosabb lépés, amit tehetsz, hogy a saját rendelő nyitásával és vezetésével járó extra, nem várt feladatokat számításba veszed, végiggondolod és listába szeded.

Ez a listád az üzleti terved része lesz, a feladatokra időt, energiát, menedzsment tudást, szakértelmet, esetleg embert kell delegálni. Átalakítod a saját magadról kialakult képet: már nem egy orvos vagy, akinek rendelője van, hanem fogorvos és cégvezető. Akkor is céget vezetsz, ha jelenleg te dolgozol benne és az asszisztensed.

A cégvezetéshez pedig olyan extra tudásra és képességre lehet szükség, amit az egyetemen nem tanítanak, sőt, nem is készítenek fel az ezzel járó feladatokra. Az embereket irányítani, szervezni kell, az extra feladatokat elvégezni, az energiát gyűjteni, a menedzsment tudást megszerezni.

Nekem akkor lett jelentősen jobb, amikor erre rájöttem és megtanultam az ehhez szükséges tudást és képességeket. A második rendelő már jóval könnyebb volt!

Jó hír, hogy ezt a tudás már van, aki átadja neked akkor is, ha nem születtél generációk óta öröklődő fogorvos-családba. Akkor lesz számodra valóban jobb, ha szintet lépsz és fogorvosból cégvezetővé válsz.

 

facebook csoport banner

fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra