fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Áremelések és a mögöttes okok

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Korpai Erika
2022. 07. 07.
Végig olvasás kb. < 1 Áremelkedés – hosszú idő óta az egyik legizgalmasabb téma, amivel kapcsolatban rengeteg cikk jelenik meg és ami a fogászatokat is érinti, éppen ezért érdemes kicsit részletesebben mögé nézni, elemezni, számolni vele, felkészülni rá. Mint oly sok csatornán hallhatjuk, a jelenlegi áremelkedést és a meredeken elszálló inflációt a Covid-19 hatásának és az orosz-ukrán háborúnak tulajdonítják nagyrészt. Ez részben igaz, de nem teljesen fedi a valóságot. A háttérben olyan folyamatok állnak, melyeket neves nemzetközi közgazdászok már régóta hangoztatnak, hiszen látható jelei voltak. Ezek közül mutatjuk meg a legfontosabbakat. Érdemes ezt a cikket úgy olvasni, hogy meglásd benne a saját vállalkozásodra vonatkozó részeket, és azoknak hosszútávú hatásait.

1. Klímaváltozás

Nagyon sokszor emlegetett téma – mégsem vesszük elég komolyan – pedig az árak drasztikus emelkedéséhez bőszen hozzájárul. Dél – Amerika, Amazonas vidékén az elmúlt évek folyamán több kisebb folyó kiszáradt, a vízkészlet utánpótlása teljesen elapadt. Ezáltal az öntözhető területek nagysága csökkent, bizonyos helyeken teljesen megszűnt.

Ez azt eredményezte, hogy bizonyos gabonafélék ára már a Covid előtt drasztikusan megemelkedett, mely emelkedés kitart még a jövő évben is. Amennyiben nincs változás a klíma helyzetben az elkövetkezendő időszakban, akkor ez akár évről – évre drasztikus változásokat mutathat. Emellett a háború miatti nyersanyaghiány most arra kényszerít adott országokat, hogy visszaálljanak a fosszilis energiahordozókra, ha a termelést biztosítani szeretnék.

2. Állategészségügyi problémák    

Ha a Covid esetleg nem lett volna elég, akkor kaphattunk egy kis ízelítőt – kiváltképp ezen a területen tevékenykedő vállalkozások – az állatokat sújtó járványokból. Kína több területén is sertéspestis pusztított, Ázsia és Európa több országában a szárnyasok jelentős részét kellett leölni a madárinfluenza miatt.

Mindezek szintén árfelhajtó hatással bírtak a gazdaságra. Idővel a termelés rövid ciklusának köszönhetően ezek az árak valamelyest visszaállnak, csökkennek, bár naivitás lenne azt gondolni, hogy újra 2018 – as árszint elérhető lesz valaha.  

fogászati árak3. Gazdasági nagyhatalmak “egyeduralma”

Közel 15 évvel ezelőtt olvastam egy cikket egy neves pénzügyi szakembertől, aki akkor megmondta, hogy a gazdasági nagyhatalmak egyeduralmából még baj lesz. Úgy érzem nem vették akkor kellően komolyan ezt a figyelmeztetést az érintettek. 

Ilyen fokú nyersanyag és késztermék kiszolgáltatottsága a világnak egy – két ország irányába soha nem volt, és ha időben nem lépünk, ez tovább fokozódik. Ezen nagyhatalmak meg is mutatták az erejüket, hiszen a Covid elején érzékelhető áruhiány onnan indult, illetve a szállítási költségek tízszeresre emelkedését is ők generálták.

Mindezek következtében fordulhatott az elő, hogy a praxisokban nem volt elég maszk, fecskendő, alapvető, pár száz forintos használati cikkek. Apróságok, de az ellátáshoz nélkülözhetetlenek. Azóta a gyártók egy része átgondolta a működést és gyártásaik bizonyos részét visszatelepítette Európába, vagy közelebbi vidékekre.

A fenti felsorolást lehetne még folytatni. A cél az, hogy kicsit mögé lássunk az eseményeknek, és megértsük, hogy nem átmeneti időszakról van szó, hanem egy közgazdasági értelemben szokásos ciklikusságnak egy mozzanatáról. Ha visszanézzük az elmúlt 150 évet, gyönyörűen kimutathatóak ezek a ciklusok – recessziók és progressziók – és ez a törvényszerűség nem változik, maximum az időintervallum csökken a felgyorsult világnak köszönhetően.

Kövesd blogunkat!
Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

4. Mi a teendő?

Mivel a világ gazdasági eseményei alól nem függetleníthetjük magunkat, így csak alkalmazkodni tudunk, illetve meghozni olyan döntéseket, melyek tompítják a vállalkozásunkat ért nehézségeket, illetve segítik ezen időszak átvészelését. Röviden érintve néhány vizsgálandó rész.

Költség oldal áttekintése:

  • Anyag- és eszközbeszerzés racionalizálása, leltár vezetésével. Európai gyártók megkeresése javasolt az ellátási láncok problémája ezáltal nagyban kiküszöbölhető.
  • Bérleti díjak fixálása, hosszú távú szerződések megkötése esetén
  • Beruházások felülvizsgálata, esetleges átcsoportosítása
  • Banki hitelek átütemezése, kedvezőtlen kamatozású hitelek kiváltása
  • Praxis kapacitás kihasználtságának optimalizálása

Bevétel oldal áttekintése:

  • Hatékony gazdálkodás elemeinek kialakítása, minden terület vizsgálata
  • Szolgáltatások árainak optimalizálása, költség alapú árazás elvének követése, szükség esetén áremelések kivitelezése
  • Páciens megtartás folyamatának kialakítása, “fogyasztás” ösztönzése, “blue ocean” stratégia kialakítása

A lista mindkét oldalon végtelen lehet, mint azt már megszoktuk, de ezek is mind egy irányba mutatnak: a tudatos pénzügyi magatartás megteremtése felé. Ez egy ciklikusság egy szakasza, mely bizonyos időközönként megjelenik az életünkben. Át lehet vészelni, csak sokkal tudatosabban kell gondolni a vállalkozás pénzügyi területére, mint eddig.

Ehhez most nagy segítséget nyújt az elmúlt év pénzügyi zárása, továbbá egy egyszerű kimutatás, mely tartalmazza valamennyi bevételünket és kiadásunkat legalább az elmúlt 5 hónapra vonatkozóan.

Ehhez kívánunk mindenkinek kellemes időtöltést!

Ezek is érdekelhetnek téged!
fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra