fogorvos képzés, fogászati menedzsment, fogászati marketing

Jó pihenést és sok készpénzt!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Zoltan Mate
2020. 08. 18.
Végig olvasás kb. 2 perc

Amikor Angliában üzletvezetőként dolgoztam (Business Manager) a Premier Orthodontics-nál, időm elenyésző százaléka ment el különböző adójogszabályok, bérszámfejtéshez, számlázáshoz köthető feladatok kibogozásával. Egyszerű volt a képlet: minden páciens befizetés számla ellenében történt, minden kifizetés számla (bérszámfejtés) ellenében történt.

Nyilván képben kellett lenni a jogszabályokkal, de mondjuk úgy, hogy a fogászati pénzügyi folyamatokat megérteni és átlátni volt a feladatom. Tudni, hogy melyik kezelésünk a „legjobb eladásunk”, milyen hatékonysággal és profit rátával működünk, mennyi a székidőnk, milyen naptárstruktúrával lehet maximalizálni a bevételeket, és hogyan lehet olyan munkakörnyezetet teremteni, melyben a kollégák a pénzügyi tudatosság jegyében, a jó gazdasági eredményeket szem előtt tartva dolgoznak és gyógyítanak.

Fogászati pénzügyek a magyar valóságban

Aztán hazaköltöztem és elkezdtem nézni a Cash Kapitány Kalandjai című színes szinkronizált filmdrámát. A magyar valóság, ahogy sok minden más esetben is, a fogászati pénzügyek kezelésében is kreatív gondolkodásra tanít. Az igazság az, hogy a kinti modellt jobban szerettem…

Sajnos idehaza az adózási környezet, a vállalkozási kultúra enyhén szólva sem ideális, a rendszer sok sebből vérzik. Valószínűleg a vásárlóerő sem engedi meg, hogy minden kis- és középvállalkozás a megfelelő feltételekkel foglalkoztassa munkavállalóit. Ha pedig esetleg jön egy egyszerű, érthető és előnyös adózási forma, az tiszavirág életű lesz. Konteók ide, összeesküvés elméletek oda – mindannyian tudjuk a sztorit, hogy a KATA-zást is csak azért találták ki, hogy azonosítsák a nagy készpénz forgalmú iparágakat, ha esetleg valami ehhez hasonló jó történik velünk, mi akkor is meghekkeljük, másra használjuk, megtaláljuk benne a kiskaput, hogy még előnyösebb legyen.

„Wind of change”

Nagy változások előtt állunk a fogászati szektorban! Az EESZT lassan rutinszerűen beépül a mindennapokba, a NAV csatlakozások megtörténtek, január 1-től már a magánszemélyek számlázása is elektronikusan megy, jelentésköteles. A páciensek nagy része kártyával fizet. Átalakulnak a fogászati pénzügyek!
Ez baj? Nem, sőt… de nehézség!

Pénzügyi tudatosság

Én személy szerint örülök neki… Hogy miért? Mert azok, akik nem hagyják majd magukat visszalökni a sötét középkorba, ahol Cash Kapitány Kalandjainak sokadik epizódja megy, azok a következőket fogják tenni:

  • kidolgoznak átlátható és hatékony rendszert az anyaggazdálkodásra
  • odafigyelnek a székidejükre és produktivitási célszámokat állítanak föl
  • olyan naptárstruktúrát alakítanak ki, amivel a páciensek minőségi ellátása mellett maximalizálni tudják a bevételeiket
  • odafigyelnek a kulcs teljesítménymutató számokra
  • kialakítanak egy átlátható és hatékony napi kontrolling folyamatot
  • bónuszrendszereket és teljesítményhez köthető ösztönzőket alakítanak ki
  • havonta ránéznek az eredmény kimutatásukra és értelmezik a benne lévő számokat
  • pénzügyileg tudatos döntéseket hoznak
  • megtanulnak alkudni és lejjebb nyomják iparági szinten a beszállítók árszínvonalát

Röviden fogalmazva: pénzügyileg tudatosak lesznek.

Még rövidebben megfogalmazva: FEJLŐDNEK!

Online üzletvezetési konzultáció

Hasonló írásaink
fogorvos képzés, fogászati menedzsment

Visszahívást kérek!

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*
Elfogadom, hogy a DentalMenedzser csapata időnként hírlevelet küldjön számomra